Sklep z koszulkami RETROAGE!!! Kupując koszulkę pomagasz opłacić serwer!
koszulki
Alan Wake
Wpisał Q@sor   
sobota, 26 grudnia 2015 00:00
alan wake

Stephen King napisał kiedyś “Koszmary istnieją poza granicami logiki, więc wszelkie próby ich wyjaśnienia mijają się z celem i kłócą się z poezją strachu.


Recenzja



Alan Wake został zapowiedziany na targach E3 już w 2005 roku, niestety na jego premierę gracze musieli poczekać pięć lat. Pozycja pojawiła się na rynku w maju 2010 roku, zaledwie kilka miesięcy po ukazaniu się Heavy Rain na konsolę konkurencji, więc siłą rzeczy to właśnie do niej (poniekąd niesłusznie) była dość często porównywana. Pamiętam, kiedy jeszcze w 2005 roku czytałem zapowiedź gry w PSX Extreme - nie powiem, że wizja gry ukazana przez redaktorów tego specyficznego pisma zrobiła na mnie duże wrażenie, jednak zagrać w grę przyszło mi dopiero pięć lat po jej premierze. Jak zatem prezentuje się produkt reklamowany przez twórców jako “psychological action thriller”?

Fabuła gry zaczyna się dość niewinnie - Alan Wale jako światowej sławy pisarz, którego męczy wypalenie zawodowe postanawia udać się wraz z żoną do miasteczka Bright Falls, aby tam odpocząć od zgiełku cywilizacji. Sytuacja jednak dość szybko komplikuje się, a nam jako protagoniście zamiast odpoczynku przyjdzie stawić czoła siłom nadciągającego Mroku.

Fabuła Alan Wake’a jest jedną z jego najmocniejszych stron i grzechem byłoby zdradzić jej choćby odrobinę więcej. Warto zaznaczyć, że gra od początku stawia na swego rodzaju filmowość - nasza przygoda została podzielona na sześć rozdziałów, a każdy jego początek to przypomnienie poprzednich wydarzeń. Stąd też uważam, że najlepiej grę przejść według zamysłu twórców - sześć wieczorów w trakcie, których jedynym źródłem światła będzie nasz telewizor w zupełności wystarczy do ukończenia tytułu.

Autorzy gry postawili na dość prostą mechanikę - zazwyczaj na początku gry akcja dzieje się w ciągu dnia - to właśnie wtedy pchamy fabułę do przodu. Etap dzienny opiera się w głównej części na rozmowie oraz eksplorowaniu w dość ograniczonym zakresie miasteczka Bright Falls oraz jego okolic. Z kolei druga część gry odbywa się w nocy, a najczęstszą scenerią będą lasy, które znajdują się wokół miasteczka. To właśnie wtedy przyjdzie nam zmierzyć się z przeciwnikami powołanymi przez Mrok. Sposób na ich eliminację opiera się o ten sam schemat - najpierw musimy oślepić ich silnym źródłem światła, następnie wyeliminować przy pomocy dostępnych broni. Arsenał nie jest zbyt pokaźny, aczkolwiek wystarczający - do oślepiania przeciwników najczęściej będziemy korzystać z latarki, do której należy zbierać baterie. Pomocne okażą się również rozrzucone tu i ówdzie race, czy też granaty błyskowe. Warto dodać, że możemy również korzystać z elementów otoczenia - użyć możemy silnych reflektorów, świateł samochodowych, czy też eksplodujących beczek. Tradycyjna broń ogranicza się z kolei do kilku rodzajów pistoletów oraz strzelb. Teren, po którym przyjdzie nam się poruszać najczęściej przemierzamy na piechotę, jednak od czasu do czasu będziemy mieli możliwość zasiąść za sterami czterech kółek.

Zarówno grafika jak i muzyka w grze są wysokich lotów - w trakcie gry nie raz zdarzyło mi się zatrzymać, aby podziwiać Bright Falls i jego okolice. Warto podkreślić, że świetnie oddano grę świateł, którą szczególnie widać w trakcie eksploracji lasu. Sam las zasługuje na oddzielną pochwałę - jest bardzo klimatyczny, i chłopakom ze studia Remedy za jego prezentację należą się ogromne brawa. W grze zwiedzimy również inne lokacje, jednak to właśnie las i miasteczko Bright Falls są miejscami, które stanowią oś produkcji. Alan Wake to jedna z tych gier, w której docenia się nie tylko ilość polygonów, ale też sam projekt poszczególnych lokacji oraz ich artyzm. Udźwiękowieniu nie mam nic do zarzucenia, z kolei muzyka zasługuje na kilka dodatkowych słów. Po zakończeniu każdego z rozdziału w tle słyszymy muzykę, co potęguje filmowość produkcji. Dodatkowo w produkcję gry zaangażowany został prawdziwy zespół - Poets of The Fall, który na potrzeby gry stworzył dwa dedykowane utwory.

Alan Wake to gra, której najmocniejszy atut stanowi fabuła i klimat. Gra ze względu na wyraźny podział pomiędzy eksploracją a walką nie straszy tak bardzo jak przykładowo seria Silent Hill, jednak umiejętnie stworzony klimat sprawia, że bez reszty zostaniemy wciągnięci w zaprezentowaną historię. Należy również wspomnieć o inspiracjach z jakich czerpali twórcy gry. W Alan Wake znajdziemy mnóstwo nawiązań do twórczości Stephena Kinga, Strefy Mroku czy też kultowego miasteczka Twin Peaks. Twórcy umieścili je w taki sposób, że gracz nie odbiera ich jako kalki tych kultowych dzieł, ale raczej jako swoisty hołd, którzy autorzy im złożyli. Odkrywanie poszczególnych smaczków w grze z pewnością wtajemniczonym graczom sprawi ogromną satysfakcję.

Wszystkie te czynniki - opowiedziana historia, świetne wykorzystanie grafiki, muzyki oraz klimat wylewający się z ekranu sprawiają, że mamy do czynienia z tytułem bardzo dobrym, jeśli nawet nie wybitnym, w który powinien zagrać każdy fan thrillerów czy też horrorów.

Dlaczego zatem gra nie dostała maksymalnej oceny? Jak każdy produkt, także i Alan Wake posiada minusy. Jednym z największych jest dość monotonna rozgrywka - schemat walki z siłami ciemności przez całą grę jest taki sam, ratuje go częściowo fakt że raz na jakiś czas mamy możliwość walki z innymi rodzajami przeciwników. Kolejny element to dość ograniczona eksploracja. Z chęcią poznałbym bardziej zarówno samo Bright Falls jak też okolicznych mieszkańców oraz ich historię. W zamian za to dostajemy korytarz - co prawda dość szeroki i nie sprawiający wrażenia poruszania się z punktu A do B, jednak osobiście uważam, że gra posiada potencjał, który nie został w pełni wykorzystany.




Zdjęcia/Skany



Zdjęcia/skany: StormS, tbxx



Alan Wake [PL]
skan_pl skan_pl skan_pl skan_pl


Kod kreskowy: 885370091724



Forza Motorsport 3 & Alan Wake Double Pack [PAL]

 

 FM & AW  FM & AW  FM & AW  FM & AW
 FM & AW  FM & AW  FM & AW  


Kod kreskowy: J: 512022161


Informacje



Także na: -
Wydawca: Microsoft Game Studios
Producent: Remedy Entertainment
Gatunek: Action Adventure
Liczba graczy: 1
Ograniczenia wiekowe:

Data wydania:



Poprawiony: niedziela, 27 grudnia 2015 00:57
 
0
0
HOT!
Zaloguj się aby oceniać gry.

Komentarze  

 
#1 Storms 2015-12-26 10:48
Schematyczność to chyba największa bolączka tytułu. Sekwencje przetarte jak tyłek smyrany papierem ściernym. Ciągle głównemu bohaterowi wyznaczano konkretny cel podróży, po czym serwowano drogę na około. Over and over. Na początku to nie jest zauważalne ale potem trudno tego nie stwierdzić. Klimat ratuje sytuacje, sam przechodziłem podobnie jak autor, jeden epizod na jeden wieczór. Byłem naprawdę zadowolony. No i co tam poeci, gdy po pierwszym epizodzie poleciał mój Roy „I close my eyes, then I drift away, into the magic night I softly say. A silent prayer, like dreamers do, then I fall asleep to dream, my dreams of you.”
 
 
#2 Chrno 2015-12-26 12:23
Recka w porządku ale jak dla mnie jest zbyt ogólnikowa. Po pierwsze Alan Wake nie został zapowiedziany na targach E3 2005r. a na targach X05 czyli specjalnym evencie organizowanym wówczas przez MS aby prezentować gry na swoją najnowszą maszynkę. Po drugie wielka szkoda iż nie uchwyciłeś całości projektu jakim jest Alan Wake ponieważ przed premierą gry można było z XBL pobrać 6 krótkich epizodów opowiadających o Bright Falls gdzie wykorzystano do tego prawdziwą lokację i żywych aktorów a opowiada o miasteczku tuż przed przyjazdem pisarza. Również limitka na X360 zawiera świetny dziennik agenta FBI z samej gry, która ukazuje całą historię po drugiej strony barykady (aczkolwiek osoby nie znające angielskiego obejdą się smakiem). Piszesz o nie wykorzystanym potencjale w postaci liniowości ale twórcy pierwotnie chcieli dać graczom do dyspozycji całe Bright Falls oraz jego okolice a gra miała przez długi czas otwarty świat (dopiero w okolicach roku 2008 zaprezentowano bardziej filmowe obliczę gry) gdzie postać w nocy ukrywała się w morskiej latarnii. Pomimo tego ich autorski silnik (który był głównym powodem dla którego twórcom tak dużo czasu zajęło tworzenie tytułu oraz to że połowie drogi zaczęli w sumie pracę od nowa) pozostał ten sam i to widać bo jakość otoczenia i ogólnie okolic jest właśnie wysokich lotów (nawet miejscówki w oddali niedostępne dla gracza trzymają poziom a znacznie więcej można dowiedzieć się z dzienników developera). Dla mnie to był pierwszy tytuł, który właśnie przekonał mnie już w 2005r. aby nabyć maszynkę MSa i po pięciu latach nie żałowałem tego. Sam przechodziłem grę tylko nocą po dwa epizody (średnio wychodziło mi 2h na epizod bo lubię w tej grze lizać ściany). Sam grze nie wystawiłbym wyższej oceny z winy dodatków które dopierają dalej nakreślają fabułę a co moim zdaniem mogło śmiało trafić do pełnej gry (łącznie miało wyjść trzy dodatki ale są dwa gdyż trzeci przerobili na osobną odsłonę na XBLA pt. American Nightmare). A co do powtarzalności samej rozgrywki, szczerze jaka miała być? Tytuł kręci się w okół scenariusza, który napisał sam bohater a że akcja toczy się w wielu aspektach nocą to zwyczajnie taki był zamysł. To tak jakby powiedzieć iż w Mario ciągle zbiera się gwiazdki a w Zeldzie pokonuje liniowe dungeony wyznaczone w danej kolejności.
 
 
#3 Q@sor 2015-12-26 13:18
Chrno pozwolę się ustosunkować do Twoich słów ;) W kwestii limitki nie wypowiadałem się, gdyż zakupiony przeze mnie egzemplarz był zwykłą wersję Alan Wake'a - trochę głupio byłoby mi pisać o czymś, czego w życiu na oczy nie widziałem :-) . W kwestii 6 krótkich epizodów - oglądałem je przed zagraniem w Alan Wake-a i po prostu w przedświąteczny m natłoku obowiązków wyleciały mi one z głowy (pomiędzy zobaczeniem mini-serialu a zagraniem w grę minęło kilka miesięcy) - uważam, że masz w tej kwestii rację i w najbliższym czasie podeślę redakcji małą korektę do tekstu. Co do porównania do Zeldy i Mariana - równie dobrze można pisać, że w PES-ie biega się za piłką a w Forzie jeździ cały czas autami. Chodziło mi bardziej o brak elementu zaskoczenia - element ten irytował mnie już w Silent Hill: Shattered Memories gdzie wyraźne podzielenie gry na eksplorację i walkę sprawiło, że tak na prawdę w grze nie uświadczyliśmy "strasznych momentów". Tutaj jest podobnie (a nawet jest to jeszcze bardziej uwydatnione ze względu na podział - na początku odcinka fabuła, potem eksploracja i walka) i mi jako recenzentowi (a przypomnijmy, że recenzja z założenia nie jest obiektywna) zdecydowanie nie przypadło to do gustu.
 
 
#4 Jedah 2015-12-26 17:16
Gra dobra. Fajna fabuła przedstawiona w ciekawy, odcinkowy sposób. Interesujące postacie. Zgodzę się jednak ze Stormsrozgrywka dość schematyczna i przy niektórych etapach, marzyłem by jak najszybciej dojść do końca. Mimo, że to horror to ani razu nie podskoczyłem ze strachu na krześle.Jak dla mnie 7,5 byłoby bardziej sprawiedliwą oceną.
 
 
#5 Axi0maT 2015-12-26 18:05
Cisnie mi sie kilkaset epitetow na usta pod adresem recenzowanego tytulu, ale rozumiem ze nie kazdy podziela moja opinie, wiec sobie odpuszcze :) Dodam tylko ze gorszym badziewiem tego gatunku jest chyba tylko Heavy Rain. Skwituje wiec krotko - swietna recenzja syfnej gry... Chcialbym wiec pogratulowac kunsztu autorowi, bo gdybym nie znal gierki to po tej recce napewno bym sie na nia skusil... Jednego Q@sorowi bowiem nie mozna odmowic - daru przekonywania :)
 
 
#6 Ukukuki 2015-12-27 11:54
Skończyłem co prawda na PC ale myślę ,że wersje się raczej nie różnią między sobą. Bardzo przyjemna gra na pewno nie wybitna ale klimat ma świetny. Chętnie zagrałbym w następną część ale z innym bohaterem chociaż gra raczej stanowi zamkniętą całość więc może część pokazująca co działo się przed historią Alana? Gra schematyczna ale zdecydowanie wciągająca.

Polecam każdemu spróbować, a może się spodoba sam nie byłem przekonany, mimo to dałem się wciągnąć i skończyć a niewiele gier w ostatnich latach kończę.
 
 
#7 Chrno 2015-12-27 15:46
Akurat sama Alan Wake nie jest całością, ponieważ jak pisałem dochodzą do tego dodatki, osobna gra pt. American Nightmare i ogólnie w produkcji jest prawowita odsłona Alan Wake 2 ale to MS przekonał Remedy aby skupili się najpierw na Quantum Brake. Axi Tobie się większość gier nie podoba w których wymagany jest jakiś skill ;p a Heavy Rain do AW ma się tak jak Ratchet & Clank do shooterów. Gdzie dwa pierwsze tytuły łączy jedynie bardziej filmowy aspekt.
 
 
#8 Ukukuki 2015-12-27 22:39
Ja już kupiłem z dodatkami dlatego traktowałem jako całość. Co do Nightmare klimat już zdecydowanie inny i chyba jest to traktowane jako spin off?
 
 
#9 Jedah 2015-12-27 23:43
American's Nightmare jest bardzo słabe i nudne. Dobrze że chociaż szybko się kończy.
 
 
#10 Axi0maT 2015-12-27 23:59
@Chrno - o czym Ty piszesz? :D Chyba Ci sie kolego adresy pomylily. Mowisz o skillu do goscia ktory wszystkie gry przechodzi na najwyzszym poziomie trudnosci, wiec chyba lekko nietrafiony ten Twoj tekst. Maja prawo podobac Ci sie inne gry niz mi... ale nie wyjezdzaj mi tu z tekstem o skillu bo sam pocinasz w jakies zenujace jRPGi gdzie skill wymagany do ich przejscia jest wrecz zerowy :D
 
 
#11 adrek_zxc 2016-01-01 21:28
Zgadzam się z oceną autora recenzji. Dla mnie największą zaletą jest klimat, a żeby poczuć go jak najmocniej to siadamy wieczorkiem, słuchawki na uszy i jazda. Nie jeden wymięknie. Wielu graczy robi błąd grając sobie beztrosko popołudniu jak słoneczko świeci a później piszą, że gra nie starszy lub nie ma klimatu;)
 

Zaloguj

Aktualnie online

Brak

Kalendarz imprez

Poprzedni miesiąc Sierpień 2019 Następny miesiąc
P W Ś C P S N
week 31 1 2 3 4
week 32 5 6 7 8 9 10 11
week 33 12 13 14 15 16 17 18
week 34 19 20 21 22 23 24 25
week 35 26 27 28 29 30 31

Ostatnio komentowane


© 2006-2019 Retroage Wszystkie prawa zastrzeżone.
Materiały graficzne prezentowane na łamach www.retroage.net należą do odpowiednich im twórców i zostały użyte w celach informacyjnych.
Joomla! is Free Software released under the GNU General Public License.
 
Game Boy Forever - Portal polskiej sceny Game Boy Atari Online - strona polskiej społeczności miłośników komputerów Atari / polish Atarians community website Mario City - wszystko o Mario!!! EMU-NES PL... wszystko o legendarnych konsolach NES / Famicom / Pegasus Amiga - Polski Portal Amigowy strefaPSX-wszystko o PlayStation i nie tylko Wiadomości ze świata Niebieskich RetroKomp / LOAD:ERROR:2013 DKiG Dawne Komputery i Gry - O imprezie RPG Maker - Zasoby, Gry, Porady i Skrypty - Tsukuru Archive Fighting Korner... o biciu po mordach GrajPoPolsku - portal autorskich spolszczeń gier i gamehackingu MWRC - Wszystko o serii Resident Evil squarezone.pl final fantasy, chrono cross, chrono trigger Ogród Balamb - spolszczenie Final Fantasy VIII na PC i PlayStation Mazemod is a web radio dedicated to amiga & tracker music culture streaming various styles of computer electronic music from the demoscene & computer art subculture. XboxArcade - Najszybciej rozwijające się forum o konsolach Xbox w Polsce! Stare Komputery - Strona z licznymi informatycznymi eksponatami EXEC - MAGAZYN UŻYTKOWNIKÓW KOMPUTERÓW AMIGA